Kulture

Kulture

HEROIT TË KOMBIT

Mësuesit dhe Patriotit Shaban Shalës që me veprën dhe qëndresën e vetë fitoj pavdekësinë. Atë natë… (më 20 janar) Një Yll i artë-i zjarrtë- u shkëput nga qiell i errtë- e ra mbi dhe…. Një Yll ra – e lindën njëmijë Në secilin yll ishe edhe ti… II Një vit...
Kulture

Këngë arbëreshe për Krishtlindjet

Ç’mrekulli është vallë kjo? ‘Ç’mrekulli kjo, që na gëzoiErdh pranvera, dimri shkoi.Ljeu Krishti në një skutë,Ljeu i varfër e i butë.Ljeu aty, e s’ljeu në Horë,Në një shpellë e nën dëborë,Ljeu, e qielli u bë  dritëNata u shndërrua në ditë.Jeta u mbush plot me gëzim,pemët, me fletëza në bulim.Na pru...
Kulture

Muaji nëntor – Muaji i Anton Çetës

Viti 2020 shënon 100 vjetorin e lindjes dhe 25 vjetorin e vdekjes së prof. Anton Çetës, intelektualit të ndritur, mbledhësit të shquar të folklorit, shkrimtarit të njohur e pajtuesit të palodhur të gjaqeve. Njëkohësisht, viti 2020 shënon 30 vjetorin e pajtimit të gjaqeve, kthesës historike mbarë popullore në Kosovë e jashtë...
ArberiKulture

Të premten inaugurohet Shtëpia-Muze e Atit Kombëtar, At Gjergj Fishtës

Përgjegjës i Sektorit të Trashëgimisë Kulturore në Bashkinë e Lezhës, Paulin Z.Zefi, përmes një postimi në rjetin social, ka njoftuar se të premtën, më 23 tetor 2020, ora 10:30, në kuadër të 149 vjetorit të lindjes së At Gjergj Fishtës, do të zhvillohet ceremonia e inaugurimit të përfundimit të punimeve restauruese...
Kulture

“Edith Durham” e dytë për shqiptarët që birësoi në Shkodër jetimin vuthjan të dëbuar nga serbët

E nis këtë shkrim nga një barcoletë që qarkullonte në Shkodër, por që kishte të vërtetën në brendinë e saj: Një ekip i Komitetit te Partisë kishte vizituar një ndërmarrje në Shkodër. Ndërmjet të tjerave, ata kishin këshilluar, që punëtorët duhet t’i nënshtroheshin kurseve të kualifikimit për t’iu përgjigjur cilësisë...
Kulture

Çmimi Kombëtar për Vepër Jetësore, i ndahet aktorit dhe regjisorit Luan Daka

Zëvendësministrat e MKRS-së, Engelbert Zefaj dhe Halil Matoshi, në një ceremoni solemne në kabinetin e MKRS-së, kanë bërë ndarjen çmimeve për teatër për vitin 2019. Çmimi Kombëtar për Vepër Jetësore, që u ndahet personaliteteve të shquara në fushën e teatrit, për suksesin, të arriturat gjatë karrierës, risitë dhe kontributin e...
1 2 3 6
Page 1 of 6