AN/OP

Herodoti, Babai i Historisë-“Nuk mundet edhe hero edhe tradhtarë”

“Historia shkruhet-gjithëmonë gabim, kështu përherë ajo duhet të rishkruhet,” Është e papranueshme një figurë historike për disa “Hero”, për disa “tradhtarë”. Nuk është e moralshme të pranohet në historiografinë moderne, “deri dje me Sulltanin dhe VMRO-n, në fund hero dhe veprimtarë i Kombit”.

Nga; Prof.Dr. Vebi Xhemaili

Vrasja e Kalosh Dan Zajazit dhe vëllaut të tij Lazemit në Brod, në vitin 1927, këta u vranë me tradhti nga vojvoda i Brodit, të rrethuar në shpellë. Trupat e tyre me javë të tëra i hëngrën sorat në qiellin hapur,.., Për disa Komandant i Shqiptarëve-për disa shërbëtor i Komitëve të VMRO-së,

(Sot shtrohet pyetje si mundet ky vojvodë shqiptarë të ngelë i pavarrosur në qiellin e hapur, për disa ditë me radhë, të ngelë pa ushtarë, vetëm me vëllaun e vetë në Shpellë kur i vrau Vojvoda bullgarë, , edhe pse shumë vite më parë disa kaçakë shkurtë pamës, i kanë shërbyer VMRO-së Bullgare dhe vojvodëve të tyre për ta çliruar Maqedoninë i kanë bartur ata për në Shqipëri, . Në këtë Lëvizje kanë marrë pjesë edhe shumë figura të njohura shqiptare të cilët për para kanë harruar se Maqedonia është tokë e tyre-Jo vetëm e VMRO-së.

Për këto veprime duhet shkruar me fakte,(Kalosh Dan Zajazi ne kohen e krizes ne Jugosllavi posedonte shtepi ne Elbasan dhe ne Tirane), e jo me ba qejfe dikujt, se ka vepruar per Komb, faktet flasin ndryshe, se shume figura historike kane vepruar vetem për paraa, Prandaj në fund del, se “ Historia e jonë nuk eshte e pastert, e rrejme veten, kinse figurat e saj të gjithë kanë vepruar për KOMBIN” Kjo nuk i ndihmon as historise moderne, as Kombit.

Fragment nga libri i Prof.Dr. Vebi Xhemaili “Shqiptarët Maqedonisë në luftë kundër pushtuesve Serbo-Bullgarë (1918-1945),

Leave a Response