AN/OPKulture

KUJTESË HISTORIKE/ “Po vdes i kënaqur, sepse kam punuar për fe, për Atdhe e për Shqypninë tonë”

-Fjalët e fundit të At Gjergj Fishtës para se të vdiste;

“Po vdes i kënaqur, sepse kam punuar për fe, për Atdhe e për Shqypninë tonë”.

-Po të ishte Fishta gjallë sot, kujt do ti këndonte?!, politikanëve të shitur për ideologjitë e ndryshme antikombëtare ruso-aziatike, apo profiterëve të luftës që po na lanë pa Atdhe?! Apo do të vazhdonte me jetue i strukun në kujtesën e vjetër -legjendën e kombit, bashkë me herojt e epopesë së tij, lekët malësorë!

Veç, po, ka Dedë Gjo’ Lula – burra fjalet: Ka Cokaj n’ za për pushkë e bujari, E ka Pjeter Sokola e Llesh Nikë Daka,Edhe Gjeto Mark Ujka – t’ idhtë si helmi; E janë Nikë Gjelosh Lula – rê me breshen, E Kolec Marka e Gjelosh Gjoka rrfeja: Janë Kolë Marash Vata sy – kulshedra, Vetem me i msy ‘i qind vetë e armët m’u a marrun. E ka dragoj Tirane edhe Kosove, E Orë prej Shale, e djelm, si Zana Dibret: Ka sokola prej Zhubet e Berishet, E djelm e burra ka, e ka fatosa Me brejtun hekur, t’ thuesh, me shkulun lisat, Malet me i dyndun per liri t’ Shqypnis… »

Përgaditi: Gjon Gjokaj

(Gjon Gjokaj është publicist dhe veprimtar i komunitetit shqiptar në SHBA)

Leave a Response